یک شبکه بیسیم یک شبکه رایانهای است که ارتباط بین نقاط (اجزاء) شبکه به روش بیسیم برقرار میشود و دادهها منتقل میشوند.
بااینکه به نظر میرسد که از نظر فنی عبارت شبکه بیسیم برای اشاره به هر نوع «شبکهای» که «بیسیم» باشد بکار میرود، این اصطلاح بیشتر برای اشاره به «شبکههای ارتباطی» بکار میرود که در آن «گرهها» بدون استفاده از سیم به یکدیگر متصل میشوند.
شبکههای ارتباطی بیسیم عموماً بهوسیله یکی از انواع سیستمهای انتقال اطلاعات به دوردست پیادهسازی میشوند، که از «امواج الکترومغناطیس» استفاده میکنند. این پیادهسازی معمولاً در «لایه فیزیکی» از «مدل مرجع OSI» انجام میشود.
نمونههایی از شبکه بی سیم Wireless عبارتند از: تلفن همراه، شبکههای محلی بیسیم (WLAN)، شبکههای حسگر بیسیم، شبکههای ماهوارهای، شبکههای ارتباطی مایکروویو.
– مایکروویو زمینی
با استفاده از مایکروویو زمینی ارتباط از زمین بر اساس فرستنده و گیرنده شبیه بشقابهای ماهوارهای برقرار میشود. ریز موجهای زمینی در پایین گیگاهرتز محدود است که محدودیت تمام ارتباطات به خط دید است. ایستگاههای رله در حال فاصله حدود ۴۸ کیلومتر (۳۰ مایل) از هم جدا هستند.
– ارتباطات ماهوارهها
ماهوارههای برقراری ارتباط از طریق امواج مایکروویو امواج رادیویی است که توسط جو زمین منحرف شده. این ماهوارههای مستقر در فضا بهطور معمول در geosynchronous orbit ۳۵٬۴۰۰ کیلومتر (۲۲٬۰۰۰ مایل) بالاتر از خط استوا است. این زمین در مدار سیستم قادر به دریافت و رله صدا و دادهها و سیگنالهای تلویزیون میباشد.
– تلفن همراه و رایانههای شخصی
در سیستمها از چندین ارتباطات رادیویی از فناوریهای استفاده شدهاست. سیستم تقسیم منطقه تحت پوشش به مناطق جغرافیایی. هر منطقه دارای یک کم قدرت فرستنده یا رادیو رله آنتن دستگاه برای انتقال تماس از یک منطقه به منطقه بعدی است.
– رادیو و گسترش طیف فناوری بیسیم
شبکههای محلی با استفاده از یک فرکانس رادیویی تکنولوژی شبیه به دیجیتال تلفن همراه و یک کم فرکانس رادیویی فناوری است. IEEE 802.11 تعریف مشترک از استانداردهای بیسیم رادیو موج تکنولوژی شناخته شده به عنوان وای فای نام برده میشود.
– مخابرات نوری در فضای آزاد
استفاده از نور مرئی برای برقراری ارتباطات است. در اکثر موارد از Line-of-Sight انتشار استفاده میشود که محدودیتهای فیزیکی از جمله موقعیت برقراری ارتباط دستگاه میتوان نام برد.
– شبکه نسل آتی NGN
NGN سرنام عبارت Next Generation Network یا نسل آتی شبکه میباشد. چالشهای جدید در شبکههای کامپیوتری راه کارهای جدیدی را میطلبد تا کاربران و شرکتها بتوانند از سرویسها و نرمافزارهای امروزی بهره ببرند.
– شبکه محلی بیسیم (Wireless LAN)
تکنولوژی شبکه بی سیم Wireless با استفاده از انتقال دادهها توسط اموج رادیویی، در سادهترین صورت، به تجهیزات سختافزاری امکان میدهد تا بدوناستفاده از بسترهای فیزیکی همچون سیم و کابل، با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. شبکههای بیسیم بازهٔ وسیعی از کاربردها، از ساختارهای پیچیدهای چون شبکههای بیسیم سلولی و شبکههای محلی بیسیم گرفته تا انوع سادهای چون هدفونهای بیسیم، دیتاسنتر، سیستم های ذخیره ساز اطلاعات و سیستم نظارت تصویری را شامل میشوند.
از سوی دیگر با احتساب امواجی همچون مادون قرمز، تمامی تجهیزاتی که از امواج مادون قرمز نیز استفاده میکنند، مانند صفحه کلیدها، ماوسها و برخی از گوشیهای همراه، در این دستهبندی جای میگیرند. طبیعیترین مزیت استفاده از این شبکهها عدم نیاز به ساختار فیزیکی و امکان نقل و انتقال تجهیزات متصل به اینگونه شبکهها و همچنین امکان ایجاد تغییر در ساختار مجازی آنهاست. از نظر ابعاد ساختاری، شبکه بی سیم Wireless به سه دسته تقسیم میگردند: WWAN، WLAN و WPAN.
– سیستم جهانی برای ارتباطات سیار (GSM)
مخابرات سلولی یکی از سریعترین Application های رو به رشد در صنعت ارتباطات است. هر روزه بر تعداد مشترکین این نوع ارتباط در جهان افزوده میشود.
تجارت ارتباطات موبایل به سرعت در CEPT (دفاتر پست و مخابرات اروپایی) در حال رشد و توسعهاست. CEPT از طریق بازارهای پر قدرت موبایل، توسعه فناوری موبایل را رهبری مینماید و همکاریهای جدیدی در زمینه سیستمهای استادارد ساز، پیادهسازی و اجرای این فناوریها به وجود آوردهاست.
یکی از مهمترین محصولات این استاندارها که در CEPT شکل گرفتهاست استاندارد GSM است. این استاندارد سیستم ارتباطات موبایل سلولی دیجیتالی نسل جدید را در CEPT اروپا توسعه دادهاست. برای اولین با کار استاداردسازی GSM جهت پیادهسازی این سیستم در سال ۱۹۹۱ صورت گرفتهاست.
– شبکه بیسیم Wi-Fi
WiFi روش بیسیم برای ایجاد و اداره شبکهاست که به آن شبکهسازی ۸۰۲٫۱۱ و شبکهسازی بیسیم نیز گفته میشود. بزرگترین نقطه قوت WiFi، سادگی آسان است. شما میتوانید کامپیوترهای منزل یا محل کار خود را بدون نیاز به سیم به یکدیگر متصل کنید. کامپیوترهایی که شبکه را تشکلیل میدهند میتوانند تا بیش از ۱۰۰ فوت از هم فاصله داشته باشند.
برخی از نمونههایی استفاده شده شامل گوشیهای تلفن همراه است که بخشی روزمره از شبکههای بیسیم است که اجازه میدهد ارتباط شخصی راحت انجام شود. یکی دیگر از مثالهای شبکه سیستمهای بین قارهای است که با استفاده از رادیو ماهواره برای برقراری ارتباط در سراسر جهان است. خدمات اورژانس مانند پلیس، از شبکههای بیسیم برای برقراری ارتباط بهطور مؤثر استفاده میشود. برای کسب و کار از شبکههای بیسیم برای ارسال و به اشتراکگذاری دادهها استفاده میشود.