اخبار

آخرین خبرها و مقالات
تلویزیون تعاملی چیست؟

تلویزیون تعاملی چیست؟

۲۹ فروردین, ۱۴۰۱

تلویزیون تعاملی (IPTV) چیست؟

امروزه، تلویزیون در تمام دنیا رسانه اى با بیشترین مخاطب است. بر طبق تحقیقات، به طور میانگین یک چهارم از وقت بیدارى مردم در پاى تلویزیون مى گذرد. نسل گذشته و فعلی تلویزیون های خانگی نقش پخش برنامه هایی متمرکز فراگیر برای همه مخاطبین را داشته و دارد. مخاطب برای تماشای برنامه مورد علاقه خود هیچ انتخابی بجز تغییر کانالهای موجود ندارد و هیچ درخواستی از جانب مخاطب به مرکز تهیه و پخش برنامه های تلویزیونی جهت پخش برنامه دلخواه ارسال نمی گردد. به عبارتی دیگر خطی یک طرفه از مرکز پخش تا تلویزیون خانگی (توسط آنتن هوایی) ارسال امواج را بر عهده دارد.

مشخصات تلویزیون تعاملی

با پیشرفت و رشد روز افزون فناوری در دنیا و کشور، نسل آینده تلویزیون بسمت تلویزیون هوشمند (Smart TV)، تلویزیون تعاملی (Interactive TV) و در نهایت بسمت پیاده سازی خانه هوشمند (Smart Home) در حرکت است. نسل جدید تلویزیون تلاش بر آن دارد تا در خانه هایمان واقعاً فرد دیگرى داشته باشیم و بتوانیم با او رابطه دو طرفه برقرار کنیم. این ارتباط دو طرفه باعث می گردد تا حتی الامکان محتوای دلخواه بیننده به او نمایش داده شود.

امکانات تلویزیون تعاملی

تلویزیون هوشمند یا تعاملی تلویزیونى است که به بیننده اجازه مى دهد از راه هایى به جز تغییر کانال یا کم و زیاد کردن صدا با آن ارتباط برقرار کند. تلویزیون هوشمند داراى یک «مسیر بازگشت» و تعامل و ارتباط دو طرفه بین بیننده و مرکز پخش است. یعنى در این تلویزیون، اطلاعات نه تنها از مرکز پخش به بیننده مى رسد، بلکه اطلاعاتى نیز از سوى بیننده به مرکز پخش باز مى گردد. ویژگى جالب سیستم هاى تلویزیون تعاملی آن است که توانایى آن را دارد تا هر دستگاه تلویزیون یا بیننده، محتواى دلخواه بیننده آن را در اختیار بگذارد. با این روش هر تلویزیون خانگی بر اساس سلیقه، علاقه، تخصص و فضای فکری بیننده خود محتوای مخصوص به او را ارائه و قابل دسترس قرار خواهد داد.

ویژگی های تلویزیون تعاملی

در یک تلویزیون تعاملی شما مى توانید از یک بانک فیلم، فیلمى دلخواه را براى پخش مختص خود انتخاب کنید، یا با استفاده از آن با افراد دیگر یک بازى انجام دهید، و یا خریدى را از خانه توسط تلویزیون خود انجام دهید. تلویزیون تعاملی را نه تنها می توان ترکیبی ساکن از دستگاه پخش تلویزیون زنده، پخش ویدئو، ضبط صوت، رادیو، کامپیوتر، کنسول بازی، تلفن، دفتر تلفن، زنگ بیدار کننده از خواب، ساعت، تقویم ، ماشین حساب، مرکز خرید خانگی، مرکز اطلاع رسانی هواشناسی، بورس و غیره دانست، بلکه در آینده ای نه چندان دور تلویزیون تعاملی مدیریت خانه و خانه داری را بر عهده خواهد گرفت و کارهایی از قبیل کنترل چراغها، پرده ها، باز و بسته کردن پنجره ها، دما و برودت اتاق و … را انجام خواهد داد. از این طریق گذار به خانه های هوشمند در آینده نزدیک هموار خواهد شد.

استفاده های تلویزیون تعاملی

بجز استفاده های خانگی، استفاده دیگر تلویزیون تعاملی در هتل و هتلداری می باشد. در کنار امکانات بیان شده در بالا، ارائه انواع سرویسهای الکترونیکی هتلداری توسط تلویزیون درون اتاقها امکانپذیر است.

آشنایی با سیستم (IPTV)

سیستم IPTV نوعی سیستم تلویزیون تعاملی است که بر بستر شبکه IP پیاده سازی شده است و برای عملکرد نیاز به اتصال شبکه و اینترنت دارد. برای بهره برداری از سیستم تلویزیون تعاملی با استفاده از پروتکل اینترنتی می توان از تلویزیونهای هوشمند بدون احتیاج به وسیله جانبی، و یا از دستگاهی جانبی به نام گیرنده دیجیتال تلویزیونی (STB) در کنار تلویزیونهای موجود استفاده نمود تا بدین وسیله به آن قابلیتهای تلویزیون هوشمند را افزود.

سرویس های تلویزیون تعاملی

  • به برخی از سرویس های بارز تلویزیون های تعاملی اشاره میکنیم:
  • ویدئوی درخواستی (VOD):کاربران رسانه تعاملی ،می‌توانند فیلم‌های مورد علاقه‌ی خود را از آرشیو ویدئو درخواستی انتخاب و تماشا کنند.
  • صدای درخواستیAOD) ):کاربران رسانه تعاملی ،می‌توانند صدای مورد علاقه‌ی خود را از آرشیو صداهای درخواستی انتخاب و تماشا کنند.
  • جابه‌جایی زمان(Time Shift) :در رسانه تعاملی با این امکان به بیننده داده می‌شود تا برنامه زنده در حال پخش را موقتاً متوقف کرده و پس از مدتی، مجدداً پخش نماید و هیچ برنامهای را از دست ندهد.
  • کچاپ (cachap): قابلیت دسترسی و دنبال کردن برنامههای رادیویی و تلویزیونی اخیر بعد از پخش در کانال ها و در بازه زمانی 7 روز است.
  • پخش زنده (LIVE):پخش زنده 25 کانال تلویزیونی و 9 کانال رادیویی
دیگر مقالات و مطالب مشابه:
تلویزیون اینترنتی (تلویزیون پروتکل اینترنت) چیست؟
تلویزیون اینترنتی IPTV

تلویزیون اینترنتی IPTV به بیننده اجازه مى دهد از راه هایى به جز تغییر کانال ادامه مطلب...