(GPON – (Gigabite Passive Optical Network به مانند EPON از شعب تکنولوژی PON می باشد. این تکنولوژی جهت استفاده مشترکین از بستر فیبر نوری و استفاده از مزایای آن طراحی شده است. درباره GPON و مزایای آن در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.
Pon چیست؟
(PON – (Passive Optical Network یک فن آوری مخابراتی بر پایه فیبر نوری است که فیبر را به مصرف کننده های نهایی می رساند.
فیبر نوری در حالت کلاسیک ارتباط بین دو نقطه را فراهم می سازد و اصطلاحا نقطه به مقطه Point-To-Point می باشد. در این حالت از دو کور فیبر نوری برای یک ارتباط بهره گرفته شده که یکی برای ارسال و دیگری برای دریافت اطلاعات می باشد.
در تکنولوزی PON ارتباط از نوع یک نقطه به چند نقطه PTMP می باشد. در این تکنولوژی از اسپلیتر پسیو فیبر نوری بهره گیری شده تا بتوان از بک کور فیبر نوری تعداد زیادی مصرف کننده نهایی را پوشش داد.
تجهیزات مورد استفاده در تکنولوژی PON
OLT چیست: دستگاه مرکزی (OLT – (Opitcal Line Terminal نام دارد. این دستگاه در اتاق سرور قرار گرفته و مانند هاب ارتباط بین مودم های ONT و سایر تجهیزات را برقرار می سازد.
ONT چیست: مودم (ONT – (Optical Network Terminal یا (ONU – (Optical Network Unit دستگاهی است که در کنار مصرف کننده نهایی قرار می گیرد. مودم های ONT دارای خروجی های مختلفی می توانند باشند که بر حسب نوع مودم انتخابی می توانند یک یا همه موارد را شامل شوند. خروجی های ONT میتواند شامل پورت شبکه، پورت تلفن و وایرلس باشد. انواع سرویس های تحت شبکه و جریان ضعیف را می توان با کمک این مودم در اختیار کاربر نهایی قرار داد.
اسپلیتر پان PON چیست: همانطور که در مبحث پان توضیح داده شد در فن آوری Gpon از یک فیبر برای تعداد زیادی کاربر میتوان انشعاب گرفت. این عمل در اسپلیتر اتفاق می افتد. اسپلیتر دارای تعداد پورت متفاوت بوده و از ۲ الی ۱۲۸ خروجی می تواند داشته باشد. برای گرفتن انشعاب یک کور به ورودی اسپلیتر فیوژن شده و در طرف دیگر بر حسب تعداد پورت اسپلیتر فیبر نوری فیوژن می گردد. فیبر های طرف خروجی تا محل کاربر کشیده می شود.
دراپ کیبل Drop Cable چیست: از خروجی اسپلیتر یک کابل فیبر نوری ۲ کور تا محل مشترک کشیده می شود. برای ارتباط Gpon یک کور کافی می باشد و یک کور برای استفاده آتی یا استفاده در صورت خرابی می باشد. این فیبر به دراپ کیبل معروف است.
پریز فیبر نوری چیست: دراپ کیبل تا محل مشتری کشیده شده است. در داخل پریز فیبر نوری پیگتیلی قرار دارد که یک سر آن قابل اتصال به پچ کورد فیبر نوری و به سر دیگر آن دراپ کیبل فیوژن می شود.
FAT چیست: اسپلیتر ها برای محافظت و مدیریت آسان در جعبه ای قرار داده می شوند که به (FAT – (Fiber Access Terminal موسوم است.
مزایای GPON
- مسافت: در سیستم کابلی شما دارای محدودیت بعد مسافت هستید. کابل شبکه تا ۱۰۰ متر و انواع دیگر کابل نیز دارای محدودیت هستند. فیبر نوری مسافت های بسیار بالاتری را پوشش می دهد.
- وزن: فیبر نوری در مقایسه با کابل مسی دارای وزن بسیار کمتری است. این مسئله زمانی که شما در داخل ساختمان مشغول به کار هستید عامل مهمی محسوب می شود.
- نگهداری: در شبکه کابلی در نقاط Access شما نیاز به رک و سوییچ و ادوات دیگری دارید که نیاز به مراقبت دارند. بستر GPON کاملا پسیو بوده و نیاز به نگهداری ندارد.
- انرژی: رک های Access نیاز به برق دارند. برای این مورد هم مصرف انرژی و هزینه های آن را دارید و هم تامین آن که گاها ممکن است برق کشی به برخی نقاط آسان نباشد. اسپلیتر های GPON کاملا پسیو بوده و نیاز به تامین انرژی ندارد.
- خنک سازی: تجهیزات رک های Access دارای دمای کاری معین بوده و نیاز به خنک بودن محیط دارند. این امر در نقاطی که دارای گرما هستند کولر و تجهیزات برودتی را می طلبد که خود نیاز به فضا، انرژی و هزینه های مربوطه دارد. با توجه به پسیو بودن بستر GPON این موارد مورد نیاز نمی باشد.